utorak, 15. svibnja 2012.

Elektroničko trgovanje kapitalom (online investiranje)


Tradicionalno trgovanje se kapitalom obavlja na burzama. S pojavom Interneta dolazi do drastične promjene slike burze u usporedbi s konvencionalnom

Burze postaju virtualne, a ne fizičke institucije (prostorije, zgrade). Brokeri se ne okupljaju na jednome mjestu, već posluju iz svojih udaljenih ureda ili čak od kuće. Oni više ne komuniciraju izravno, već putem računalne mreže, a njihovi učinci sve manje ovise o tradicionalnim trgovačkim znanjima i sposobnostima, a sve više o vještini rada s umreženim računalima.

Autor Panian navodi slijedeće važne razloge i motive pojedinca ili organizacije za online investiranje: uštede u vremenu, komfor, prikupljanje informacija iz više izvora, uštede u troškovima provizija, suradnja s drugim investitorima, učenje i "jeftino" stjecanje iskustva

Upravo zbog takvih pogodnosti, Internet je širom otvorio vrata novom stilu trgovanja kapitalom – osobnom investiranju. Svaki vlasnik određene minimalne količine raspoloživa kapitala može postati “sam svoj majstor“ u trgovanju kapitalom, samostalno donositi investicijske odluke i zaobilaziti pritom nerijetko vrlo skupe usluge profesionalnih online brokera.
 
Danas najveća elektronička burza je E*TRADE. Na toj burzi mogu poslovati i brokerske kuće i profesionalni individualni brokeri i brokeri – amateri, naravno pod određenim uvjetima i u skladu s pravilima ponašanja propisanima na toj burzi. 

Pistup burzi obavlja se tako što se elektroničkom poštom na adresu burze pošalje zahtjev za učlanjenje, nakon čega će pretendentu biti regularnom poštom dostavljena pristupnica, tj. ovlaštenje za rad na burzi. To je konvencionalni obrazac koji treba ispuniti i potpisati vlastoručno, zbog zakonskih ograničenja i eventualnih komplikacija do kojih bi moglo doći naknadno. 

Nakon prijama pristupnice, tvrtka E*TRADE provjerava udovoljava li pretendent zadanim minimalnim uvjetima i odobrava li mu ili ne odobrava učlanjenje. Ako je učlanjenje odobreno, novi član burze otvara račun na koji doznačuje određena novčana sredstva kao sigurnosni polog. Nakon toga može trgovati dionicama kako zna i umije.

:)

Nema komentara:

Objavi komentar