srijeda, 16. svibnja 2012.

Elektroničko plaćanje i naplata

Elektroničko plaćanje i naplata je financijska razmjena do koje dolazi između kupca i prodavača u sustavu elektroničkog poslovanja. U uvjetima razvijenoga elektroničkog poslovanja korištenje Interneta odnosi se na financijske transakcije – na plaćanje vlastitih dugovanja i novčanih obveza prema vjerovnicima, te na naplatu potraživanja od svojih dužnika.  

S obzirom na tehniku obavljanja i poslovne učinke, razlikujemo tri oblika elektroničkoga plaćanja i
naplate:  - plaćanje kreditnim i debitnim karticama
             - plaćanje elektroničkim (digitalnim) novcem
             - plaćanje pametnim karticama


Internetske narudžbe temeljene na plaćanju nekom od kreditnih ili debitnih kartica (American Express, Diners, MasterCard, Visa, itd.) obrađuju se posebnim programima koji brzo i učinkovito obavljaju brojne rutinske transakcije kao što su: provjera stanja računa, skidanje novčanih sredstava s odgovarajućeg računa, prijenos s jednog računa na drugi, knjiženje transakcija, evidencija, statistika, itd.


Tehnologija elektroničkoga (digitalnog) novca omogućuje korisnicima slanje digitalnih poruka koje djeluju kao nalozi za isplatu određenog iznosa s nekog računa ili pak polaganje novca na bankovni račun. Nuditelji takvih usluga prikupljaju poruke i kontaktiraju (elektronički) s bankama, koje potom realiziraju stvarne financijske transakcije. Korisnicima se omogućuje jednostavnije obavljanje novčanih transakcija u realnom vremenu, oslobađajući ih dugotrajnih procedura, uobičajenih kod bezgotovinskog plaćanja. 


Pametne kartice omogućuju korisnicima pohranjivanje elektroničkoga novca većih (teoretski neograničenih) iznosa u memorijsko / procesorskim čipovima na samim karticama, u obliku digitalnih poruka u funkciji elektroničkog novca ili pak informacija potrebnih pri digitalnoj vertifikaciji kod elektroničkog plaćanja. Uporabom pametne kartice može se uvelike skratiti vrijeme potrebno za obavljanje novčane transakcije, ali i povećati razina zaštite i sigurnosti povjerljivih podataka, tj. podataka koji moraju i smiju biti dostupni samo korisniku. 



:)

Nema komentara:

Objavi komentar